5 липня 2018 року у столиці Казахстану, Астані відбулося урочисте відкриття міжнародного фінансового центру «Астана» (Astana International Finance Centre).

Відкриття Міжнародного фінансового центру присвячено до святкування 20-річчя столиці Казахстану. Участь в церемонії відкриття взяли принц Абу-Дабі – шейх Мухаммед Бен Заїд Аль Нахаян, президент Татарстану Рустам Мінніханов, а також керівники найбільших міжнародних компаній, інститутів розвитку та фінансових організацій

Міжнародний фінансовий центр «Астана»- це перший інвестиційний майданчик світового рівня на Евразійськму просторі. Подія, на яку чекали три роки. Саме стільки часу пройшло з ідеї до реалізації проекту.

МФЦА це відповідь Президента Н.Назарбаєва на нові глобальні виклики.

Це історичний шанс Казахстану, зайняти  нішу, і стати тим місцем, яке  пов’язує глобальні фінансові потоки.

У своїй промові Н.Назарбаєв зазначив:

«Ми ретельно вивчили світовий досвід функціонування, розвитку фінансових центрів у світі, в тому числі в Дубаї, Сінгапурі, Гонконгу та інших центрах. Казахстанська модель МФЦА втілила в собі найкращу практику діяльності цих структур. Центр буде працювати як з нерезидентами, так і з резидентами Республіки Казахстан. Учасники МФЦА отримають доступ до капіталу не тільки Казахстану і регіону, а й усього світу.

Це єдиний центр в регіоні, робота якого заснована на англійському праві, незалежному суді. Міжнародний арбітражний центр гарантує справедливість і захист прав сторін. Суддями МФЦА мною призначені дев’ять авторитетних суддів з Англії та Уельсу, їх очолює пан лорд Вульф, колишній верховний суддя Англії »

Унікальною комбінацією Міжнародного Фінансового Центру Астана є те, що американська біржа NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation) у партнерстві з Шанхайською фондовою біржею увійшли як засновники МФЦА, що дозволить центру використовувати всю фінансову потужність цих компаній.

На сьогоднішній день азіатський капітал став агресивним. Він наче молодий кінь, вирвався на волю, він готовий до ризиків, готовий вкладати, тому така партнерська комбінація надасть можливість МФЦА участі в фінансових проектах бірж.

Одним з направлень центру стануть ісламські фінанси. Ісламський банк розвитку дивиться з великим потенціалом на відкриття центру,і вважають його додатковим майданчиком  фінансових інструментів

«У нас спільно з Ісламським банком індустрії і розвитку підписано угоду про надання гранту з боку групи Ісламського банку розвитку, де буде повністю прописана вся екосистема. Це не тільки уявлення банківських інститутів, а й страхових такафул. Все законодавство буде підготовлено до 1 вересня цього року (2018) », – повідомив керуючий Міжнародним фінансовим центром «Астана» Кайрат Келімбетов.

Розповів Келімбетов і про перші інвестиції. Вкластися в суперпроект вирішив Фонд Шовкового шляху. А саме – підтримати інфраструктурні проекти на загальну суму в 2 мільярди доларів.

Також центр стане привабливим для новітніх розробок. На базі центру функціонує  «песочница», де можна тестувати новітні розробки, без фіскалів, без податків, чи будь яких інших зобов’язань. Компанії , які проводять тестування, будуть повністю під  правовим захистом центру. Питання приватизації державних компаній також будуть вирішуватися в МФЦ.

Учасникам МФЦА надані податкові пільги до 50 років, спрощені валютний, візовий і трудовий режими.

На сьогоднішній день у МФЦА зареєстровані більш ніж 55 компаній. До кінця року їх буде 100, до 2020 року – цифра збільшиться до 500.

На завершення церемонії презентації МФЦА Нурсултан Назарбаєв подякував усім гостям за їх увагу та побажав усім присутнім щастя і успіхів у справах. Президент також запевнив, що держава зі свого боку зробить все можливе, щоб робота в Міжнародному фінансовому центрі всім приносила задоволення, а бізнес приносив прибуток. Початок роботи Міжнародного фінансового центру «Астана» ознаменував удар в гонг.