В межах Європейського року культурної спадщини до Міжнародного дня Музеїв відбулась презентація одного з перших українських проектів, підтриманих програмою Європейською Союзу «Креативна Європа».

«Поліфонія» – це проект міжнародного культурного співробітництва Угорщини, України та Франції, головними завданнями якого є фіксація останньої живої пісенної традиції, впорядкування фольклорного архіву та інтеграція української культурної спадщини до сучасного світового контексту.

Розуміючи багатство українського пісенного спадку та знайшовши в ньому джерело натхнення, угорський композитор та музикант Міклош Бот зініціював міжнародний проект “Поліфонія”. У березні 2017 року дослідники з Угорщини, України та Франції вирішили створити сайт-архів українських традиційних пісень та розпочали експедиції українськими селами, аби записати близько 1500 пісень та 500 виконавців.

Увага дослідників зосереджена на багатоголоссі. Для створення архіву спів кожної виконавиці записують в окремий мікрофон та оцифровують, що в подальшому дозволить прослуховувати кожен голос окремо.

19 травня відбулось Офіційне відкриття архіву та прес-конференція учасниками якої були:

Євген НИЩУК – Міністр культури України
Ерньо КЕШКЕНЬ – Посол Угорщини в Україні
Хьюг МІНГАРЕЛЛІ – Голова представництва ЄС в Україні
Ференц ШЕБЬО – Етномузиколог, засновник руху Танцхаз /Угорщина/
Євген ЄФРЕМОВ – Етномузиколог, кандидат мистецтвознавства, керівник фольклорного ансамблю «Древо» /Україна/
Міклош БОТ – Eтнограф, музикант, засновник та керівник проекту «ПОЛІФОНІЯ» /Угорщина/
Петро ГОНЧАР – Генеральний директор Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» /Україна/
Юлія ФЕДІВ – Керівник Національного бюро програми ЄС «Креативна Європа», виконавчий директор державного Українського культурного фонду /Україна/

Протягом двох днів був проведений майстер-клас із традиційних українських та угорських танців

Капелою Pálházi Bence /Будапешт, Угорщина/ та Гурт Надобридень /Київ, Україна/
Також працювали робочі панелі «Збір, збереження, архівування та відцифровування нематеріальної культурної спадщини. Освітні та наукові перспективи»
Андрій ВОВЧАК /Львів, Україна/
Боля МАТІАС /Будапешт, Угорщина/
Тарас ГРИМАЛЮК /Київ, Україна/