Групи підтримки cеми (G7), до якої входять посли США, Німеччини, Канади, Британії, Франції, Японії, Італії, залишається унікальним та часом визначальним гравцем у процесі реформ в Україні. Про це йшлося на публічній дискусії Центру «Нова Європа» «G7 в Україні: підтримка, критика чи критична підтримка?», яка відбулася 2 березня у Києві.

«Позиція послів країн G7 та Делегації ЄС була визначальною в просуванні низки критично важливих реформ впродовж останніх кількох років. Зокрема, e-декларування, медичної та пенсійної реформ. Їхня роль суттєво зростає, з огляду на те, що наступний виборчий рік буде критично важливим для збереження України на треку реформ, а отже, на європейському треку загалом», – зазначила директорка ЦНЄ Альона Гетьманчук.

Посол Канади Роман Ващук наголосив, що Група послів G7, створена для підтримки реформ,  не має аналогів у світі.

«Інколи Групу підтримки G7 навіть називають експериментом. Нам доводиться вчитися у процесі, вчитися на власних помилках», – зазначив Посол Канади, яка цього року головує у G7.

Участь в обговоренні взяли дипломати країн G7 та ЄС, українські урядовці та експерти. Зокрема, Посол Канади Роман Ващук, Посол Європейського Союзу Хюг Мінгареллі, заступник Глави Адміністрації Президента та секретар Національної Ради Реформ Дмитро Шимків, тимчасово повірена у справах місії  Посольства Великої Британії Хелен Фейзі та заступник Посла Німеччини Вольфґанґ Біндзайль.

Під час заходу директорка ЦНЄ Альона Гетьманчук представила перший аналіз ролі Групи підтримки G7 у впровадженні реформ в Україні, особливий акцент було зроблено на пріоритетах канадського головування у Групі. Документ також містить рекомендації як для країн Групи семи, так і української сторони щодо посилення ефективності цього механізму.

 
 
G7 in Ukraine: Support, Criticism or Critical Support?
 

On March 2, the New Europe Center held a public debate “G7 in Ukraine: Support, Criticism or Critical Support?”.

At the event, NEC Director Alyona Getmanchuk presented the first analysis of the role of G7 Support Group in implementation of important changes in Ukraine, with special emphasis on this year’s priorities of Canada, presiding in the Group. The document contains recommendations for G7 countries as well as for Ukraine how to strengthen the efficiency of this mechanism.

G7 Ambassadors, Ukrainian government officials and experts have been invited to participate in the discussion.

SPEAKERS:

Alyona GETMANCHUK, Director, New Europe Center

Roman WASCHUK, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of Canada (Canada holds the G7 Presidency)

Hugues MINGARELLI, Ambassador, Head of the EU Delegation to Ukraine

Dmytro SHYMKIV, Deputy Head, Presidential Administration, Secretary of the National Reforms Council

Helen FAZEY, Chargé d’affaires, British Embassy Kyiv

Wolfgang BINDSEIL, Deputy Head of the Diplomatic Mission of Germany

The public discussion will be held within the Think Tank Development Initiative for Ukraine (TTDI), carried out by the International Renaissance Foundation in partnership with the Think Tank Fund of the Open Society Initiative for Europe (OSIFE) with financial support of the Embassy of Sweden in Ukraine.