У цьому році Малайзія відзначала 60-річчя своєї незалежності. Який шлях пройшла Ваша країна за цей період? Яким досвідом Ви могли б поділитися з Україною стосовно побудови сильної, незалежної держави, стимулювання розвитку економіки?

 

За останні 60 років Малайзія пройшла шлях розвитку від скромної аграрної економіки до розвинутої, а у 2050 ми прагнемо досягти статусу економічно розвинутої країни. Що стосується досвіду, у 60-х рр. ми починали з розвитку сільського господарства та видобутку природних ресурсів, потім, у 70-х поряд з видобутком природних ресурсів перейшли до виробництва нехарчових товарів; у 80-х основний акцент було зроблено на виробництві проміжних товарів, в той час як у 90-х виробництво перейшло на контрактну основу та почала розвиватися сфера надання послуг. З 2000-х рр. сфера послуг (фінанси, логістика, освіта, медицина) узяла гору над виробництвом, та сьогодні наша економіка більшою мірою опирається саме на неї.

 

Ділячись досвідом, варто сказати, що нашим умінням управляти розвитком макроекономіки ми зобовязані розробці кожні пять років довгострокового малазійського плану розвитку економіки. А допомагають нам втілити плани у життя працелюбні люди, політична стабільність та безпека, розумне управління та стратегічне лідерство.

 

 

Ще один ювілей, який в цьому році відзначили Україна і Малайзія – це 25-річчя встановлення двосторонніх відносин. Розкажіть про людей, які стали ініціаторами розвитку дружби та співробітництва двох країн? У яких напрямках наша співпраця найбільш щільна?

 

Не дивлячись на те, що туристична активність та культурний обмін між нашими країнами досить обмежені, обидва Посольства в Україні та Куала Лумпурі спільно докладають зусиль для поширення інформації та відповідей на будь-які запити про Україну чи Малайзію.

Після того як у 1992 році були встановлені дипломатичні відносини, стосунки між нашими країнами продовжують залишатися дружніми та теплими. Важливою подією був візит малазійського премєр-міністра 16 липня 2003 року з великою делегацією, а також візит вашого президента до Малайзії 3-5 серпня 2016 року. Щоб закріпити позитивні результати Посольство, починаючи з минулого року, започаткувало традицію організовувати прийом “Друзі Малайзії”Більш того, процес реформ в Україні рухається у вірному напрямі та​, на мою думку, всі верстви насел, маючи на меті підтримати та поглибити наші зв’язки з українцями у різних сферах, в тому числі, зі ЗМІ, урядовцями, політиками, бізнесменами, представниками суспільних організацій та релігійних общин.

 

 

Нашим читачам буде цікава тема співпраці в сфері туризму. Малайзія – дивовижна країна, та й Україні є що показати. Яким бачиться збільшення туристичного потоку в двох напрямках? Які місця, найпривабливіші куточки Малайзії Ви б порекомендували відвідати туристам з України?

 

Я хотів би висловити подяку читачам за інтерес до туристичних памяток Малайзії. Ми пропонуємо теплий літній клімат для тих людей, які бажають відпочити від довгих та холодних українських зим. Їх можуть зацікавити різнобарвні та густі екваторіальні джунглі. Окрім цього, Малайзія може запропонувати різноманітну культуру та дуже привабливі місця для шопінгу. Також малазійські туристи могли б приїжджати до України, щоб побачити її красиві міста: Київ, Харків, Дніпро та Львів, з їх багатою архітектурою. Також тут можна чудово покататися на лижах на зимових курортах в мальовничих Карпатах за дуже привабливими цінами.

 

 

До призначення в Україну, Ви представляли інтереси своєї країни в різних державах. Розкажіть про перші враження про нашу країну, і як змінилася Ваша думка про неї за більш ніж рік роботи Послом в Україні? Що можете сказати про людей, культуру та перспективи розвитку України.

 

Так, я був послом у Перу та за сумісництвом у Колумбії, Болівії та Панамі. Для мене Україна – це велика країна з родючою та орною землею. Не буде перебільшенням сказати, що ваша країна – благословенна земля, яка переживає найменше природних катаклізмів (таких як тайфуни, землетруси, торнадо тощо).

Я також помітив що у вас добре розвинене транспортне сполучення (хоча досить велика кількість транспортних обєктів досі потребують належного обслуговування).

Більш того, процес реформ в Україні рухається у вірному напрямі. На мою думку, всі члени українського суспільства ​ мають працювати над досягненням поставлених цілей

 

Розкажіть про співпрацю наших країн у сфері науки, культури, яким чином планується встановлення більш тісних зв’язків у цих сферах?

 

Говорячи про культуру, наша співпраця у цій сфері ще досить обмежена. Щодо інших сфер, ми досліджували можливості співпраці у торгівлі та виробництві обороного спорядження, а також розпочали спільні дослідницькі проекти в Антарктиді. На сьогодні нашим завданням є донесення необхідної інформації до людей, які задіяні у вищезгаданих сферах кооперації з метою підвищення їх інтересу та спонукання до інтенсивнішої співпраці.

 

 

Проведення яких цікавих заходів планує Посольство для більшої популяризації Малайзії в українському суспільстві? Вони будуть проводитися лише у столиці  України, чи можливо й в інших регіонах держави?

 

Ми плануємо та сподіваємося підтримувати традицію організації прийому “Друзі Малайзії” у нашому Посольстві у Києві кожного року в середині вересня.